понеділок, 21 вересня 2020 р.

19-20 вересня - ХІ Львівський міжнародний бібліотечний форум

                           

Програма п’ятого та шостого днів ХІ Львівського міжнародного бібліотечного форуму включала відеозаписи «Бібліотекар цифрової доби: у лабіринті відображень» (Юлія Половинчак, доктор наук із соціал. комун., керівник Національної юридичної бібліотеки Національної бібліотеки України імені В.І.Вернадського). Юлія Половинчак міркує про традицію і новаторство у бібліотечній професії через призму осмислення та переосмислення професійної та соціокультурної ідентифікації бібліотекаря. Йдеться як про наявні в суспільстві стереотипи, які має здолати бібліотекар, так і про суспільні очікування, яким він має відповідати. Про "ідентичнісні" обриси бібліотечної професії і готовність до змін за умови збереження суті, про пошуки внутрішньої гармонії із зовнішнім світом. Якими ми бачимо себе і своє майбутнє у сучасному світі? Яким є взаємовплив цих – зовнішньої і внутрішньої – ідентифікацій? Який зв'язок ефективності перед викликами доби та нашою ідентифікацією? Отже, Quo vadis, бібліотекарю?

Дискусія «Мистецтво бути бібліотекарем у часи кризи». Учасники: Лугова Лариса, директорка Львівської обласної бібліотеки для дітей, віце-президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація; Бунда Наталія, директорка департаменту розвитку Львівської міської ради; Цяпало Любов, директорка ЦБС для дорослих м. Львова; Галушко Валентина, директорка ЦБС для дітей м. Львова; Алексєєнко Катерина, заступниця директорки ЦБС для дорослих м. Львова.

Учасники дискусії розглянули роль бібліотек у культурному житті міста, обговорили  специфіку роботи обласних бібліотек, виклики, що постали перед бібліотекарями в умовах кризи. Яким є життя бібліотек в онлайні? Чи є престижною професія бібліотекаря?«Бібліотекарі вчора, сьогодні, завтра» Продовження Модераторки: Оксана Бруй, канд. наук із соц. комун., директорка Науково-технічної бібліотеки КПІ імені Ігоря Сікорського, президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація; Ярослава Сошинська, канд. іст. наук, доц. КПІ імені Ігоря Сікорського, виконавча директорка ВГО Українська бібліотечна асоціація.

Відеозапис «Діалог про бібліотеки та бібліотекарів» (Василь Кметь, канд. іст. наук, директор Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка; Павло Гудімов, музикант, арт-менеджер, колекціонер мистецтва). Мова йшла про Галактику Гутенберга й Епоху Цукерберга. Про майбутнє бібліотечної професії. Про бібліотекаря-експерта та бібліотекаря-менеджера. Про інформаційні ресурси, сервіс та інтелектуальний відпочинок. Про конкуренцію і ще багато про що.

Немає коментарів:

Дописати коментар