пʼятницю, 18 вересня 2020 р.

Четвертий день ХІ Львівського міжнародного бібліотечного форуму

     

 Четвертий день ХІ Львівського міжнародного бібліотечного форуму розпочався виступом «Бібліотекарі вчора, сьогодні, завтра: ціннісно-етичний вимір» Оксани Бруй, канд. наук із соц. комун., директорки Науково-технічної бібліотеки КПІ імені Ігоря Сікорського, президентки ВГО Українська бібліотечна асоціація.

    Продовжив форум Андрій Алієв, завідувач відділу соціокультурної діяльності молоді Миколаївської обласної бібліотеки для юнацтва «Юні та активні у бібліотечній синергії», який представив свою команду бібліотекарів. Театральний актор, телеведуча, спортсменка, поетеса, психологиня… що може їх пов'язувати? Любов до книжок, впевнені у Миколаївській обласній бібліотеці для юнацтва, де всі вони працюють та впроваджують свої навички у щоденній роботі.

   Також  цього дня  відбувся круглий стіл «Бібліотекарі чи ...??? Кого і як готують сучасні заклади вищої освіти». Модераторки: Ярослава Хіміч, канд. іст. наук, доц. Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, координаторка Центру безперервної інформаційно-бібліотечної освіти, членкиня Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація; Ірина Шевченко, канд. пед. наук, доц., директорка Центру неперервної культурно-мистецької освіти Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, віце-президентка ВГО Українська бібліотечна асоціація; Віра Загуменна, канд. пед. наук, проф. Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, голова Секції з бібліотечно-інформаційної освіти ВГО Українська бібліотечна асоціація.

   Сучасний бібліотекар – хто він? Інформаційний-аналітик, менеджер, культуролог, "івентолог", програміст, блогер ... ? Якими компетентностями має володіти? Яким його бачать працедавці та користувачі бібліотек? Що про бібліотечну професію думають абітурієнти? І як на нові виклики реагує система освіти? Які освітні програми пропонує? Були обговорені  ці та інші питання, зокрема, в контексті випускної та вступної кампанії 2020 зі спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа». Серед учасників дискусії були  представники закладів вищої освіти, які готують бібліотечних фахівців. Окремою темою висвітлена стратегія і тактика розвитку дистанційного навчання. З якими проблемами під час карантину вже зіткнулись викладачі та студенти? Як зробити дистанційне навчання та підвищення кваліфікації більш інтерактивним? Як далі розвивати освітні онлайн-інструменти? Такі питання були обговорені під час розмови.

Український інститут книги працює за багатьма напрямками розвитку книговидання і популяризації читання. Як просуваються і діють програми Інституту? Як Інститут підтримує бібліотеки, фестивалі, події, видавництва? Як скоригувалися плани через загальноукраїнський карантин? Ці та інші питання були обговорені на завершення четвертого дня форуму: «Книжковий клуб» та інші дієві формати промоції читання від Українського інституту книги.

Спікери: Олександра Коваль, директорка Інституту книги; Юрій Марченко, начальник відділу підтримки книговидання; Ірина Батуревич, начальник аналітичного відділу; Дарина Степанюк, начальник відділу міжнародної співпраці; Анастасія Євдокимова, начальниця відділу промоції читання.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар