четвер, 17 вересня 2020 р.

Третій день ХІ Львівського міжнародного бібліотечного форуму

                                        

Третій день бібліотечного форуму розпочала Ярослава Сошинська, яка надала слово Беттіні Венцель, яка в свою черги представила Уте Енґелькенмаєр, д-ра, керівницю відділу «Сервіс та інформація» Бібліотеки Дортмундського технічного університету, членкиню президії Німецької бібліотечної асоціації та Постійного комітету з питань менеджменту бібліотечних асоціацій ІФЛА та Софі Маннс-Зюсбріх, д-ра, працівницю  Бібліотеки Лейпцизького університету, членкиню комісії з питань професійної кваліфікації Німецької бібліотечної асоціації.

 

«Професія, бібліотека та інформація: переосмислення».       

У червні 2017 року Німецька бібліотечна асоціація (Dachverband Bibliothek und Information Deutschland, BID) створила робочу групу «Рекрутинг персоналу», головна мета і завдання якої полягає в оновленні та в увиразненні професійного профілю у бібліотечній сфері. Діяльність робочої групи зосередилася довкола трьох цільових груп: ті, хто цікавиться бібліотечною професією; ті, хто працює у бібліотеках, та ті, хто фінансує роботу бібліотек. Виклики, з якими стикнулася бібліотечна професія ‒ обмаль молодих спеціалістів й імідж, який не віддзеркалює сучасні бібліотечні послуги, ‒ знайомі багатьом бібліотекам і центрам інформації. Нам потрібне нове іміджеве послання, яке, з одного боку, сприяло б творенню ідентичності працівника бібліотеки, з іншого боку, було б потужним сигналом назовні. На одному з семінарів робоча група «Рекрутинг персоналу» разом із запрошеними гостями розробила проєкт ключових іміджевих характеристик. Мета: створення узгодженої позиції щодо бачення бібліотечної діяльності в цілому та бібліотечної професії зокрема. Саме ця позиція має стати основою зовнішньої та внутрішньої комунікації бібліотек. Результати роботи групи були представлені у травні цього року на онлайн-конференції #vBIB20 і викликали жваві обговорення. Відгуки та пропозиції учасників конференції робоча група взяла до уваги і тепер працює над змінами. Уте Енґелькенмаєр і Софі Маннс-Зюсбріх розказали  з власного досвіду про напрацювання робочої групи «Рекрутинг персоналу» Німецької бібліотечної асоціації і наступні кроки у реалізації задуму. З інформацією про робочу групу, її цілі, завдання та отримані результати можна ознайомитися на сторінці асоціації за посиланням https://bibliotheksportal.de/informationen/beruf/personalgewinnung/ .

Продовжив форум виступ  Антоніни Льовочкіної, докт. психолог. наук, професора  кафедри соціальної роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка на тему: «Життєтворчість бібліотекаря в умовах стрімких змін». Її виступ стосувався психології діяльності бібліотекаря у стресових ситуаціях та особливості його саморегуляції, шляхи особистісного і професійного зростання.

«Бібліотекар: долаючи простір ‒ приборкуючи час» – тематика виступу Тетяни Гранчак, докт. наук із соц. комун., ст. наук. співроб. Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, проф. Київського національного університету культури і мистецтв, членкині Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація та Ольги Яжинської, завідувачки відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів Львівської обласної бібліотеки для дітей, координаторка CodeClub Lviv ‒ волонтерської мережі клубів програмування для дітей 8-15 років.

В їх виступі йшла мова про те, що пандемія COVID-19 і застосовані державами карантинні обмеження поставили нові виклики перед бібліотечними фахівцями ‒ як зберегти простір комунікації і обміну знаннями в бібліотеці в умовах соціального дистанціювання? Пошук відповіді на це питання мотивував уважніше придивитися до тих можливостей, які відкриває впровадження в бібліотечну практику імерсивних технологій. Чи дійсно розширена реальність долає кордони можливого для бібліотек, чи віртуальні світи все ще залишаються фантастикою? Говоритимемо про реальні «віртуальні» здобутки вітчизняних бібліотек, компоненти побудованого на використанні імерсивних технологій комплексного бібліотечно-інформаційного сервісу і пов’язані з цим перспективи трансформації бібліотечної професії.





Надалі було запропоновано дві сесії: дискусія «Університетські бібліотекарі ‒ хто ми є …» та флеш-семінар «Імідж бібліотекаря в освітньому просторі: злам стереотипів»

Методисти науково-методичного відділу доєдналися до флеш-семінару «Імідж бібліотекаря в освітньому просторі: злам стереотипів», модераторками якого були: Лариса Березівська, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, директор Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського; Ірина Хемчян, завідувач відділу науково-методичної, соціокультурної та міжнародної діяльності Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського, голова Секції працівників шкільних бібліотек ВГО Українська бібліотечна асоціація; Лариса Пономаренко, канд. наук із соціал. комун., завідувач відділу науково-освітніх інформаційних ресурсів Державної науково-педагогічної бібліотеки України імені В. О. Сухомлинського.

Державна науково-педагогічна бібліотека України імені В. О. Сухомлинського НАПН України спільно з Cекцією працівників шкільних бібліотек ВГО Українська бібліотечна асоціація під час флеш-семінару розглянули коло питань, пов’язаних з трансформацією професійного іміджу бібліотекаря в умовах цифрового суспільства. Обговорювалися вимоги до сучасного фахівця як технолога й організатора, менеджера та маркетолога інформаційної індустрії; взаємодію бібліотекаря і користувача; проблеми інтеграції знань і професій у бібліотечній діяльності; використання можливостей інноваційних форм навчання. Як створити позитивний імідж та зламати стереотипні уявлення про бібліотечну професію та бібліотеку: виклики, досвід, дискусії.

(За матеріалами програми  ХІ Львівського міжнародного бібліотечного форуму)

Немає коментарів:

Дописати коментар