середу, 16 вересня 2020 р.

Другий день ХІ Львівського міжнародного бібліотечного форуму

     Продовжуємо розповідати про ХІ Львівський міжнародний бібліотечний форум. Бібліотекарі: хто ми є? (15-20 вересня 2020 р.)

Двоє молодих бібліотекарів представили своє бачення бібліотеки і бібліотекарів «Бібліотекар: діалоги про майбутнє». 

Костянтин Картузов, директор Науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаєва та Дарина Яцкевич, провідна бібліотекарка бібліотеки-філіалу для юнацтва Централізованої бібліотечної системи для дорослих м. Миколаєва говорили про те, що не треба нікого переконувати, що майбутнє світу залежить від читання. Але чи є там місце бібліотекарю? Можливо в майбутніх бібліотеках будуть працювати роботи, за допомогою яких можна буде збирати книги у читальних залах та діставати необхідні матеріали зі сховищ? Пандемія вірусу показала, що світ може змінитися досить швидко і бібліотеки можуть грати іншу роль в суспільстві. Сьогодні ключовими стають безперервне навчання, нові компетенції, нові виклики. Бібліотекар – публічна особа, його інстаграм чи твіттер сьогодні – місце підвищеної уваги. Чи захоче молодь обрати таку професію, де найбільший стимул – не заробітна плата, а «дякую» від користувачів? Бібліотеки були брамою у майбутнє. Чи стануть бібліотекарі провідниками?

Продовжила розмову Барбара Лізон, президент-елект (2019-2021) Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій та установ (IFLA) – «Бібліотекарі – професія з багатьма викликами!» (Модераторка та перекладачка: Валентина Пашкова, членкиня Експертної ради ВГО Українська бібліотечна асоціація.

Барбара ‒ багаторічний директор Бременської міської бібліотеки (з 1992 р.), активний діяч професійних бібліотечних об’єднань Німеччини і Європи, бере участь у розробці бібліотечної політики та реалізації численних проєктів Європейського Союзу. Як експерт з бібліотечних питань, Барбара співпрацювала з фондом Бертельсмана, Goethe-Institut, OCLC. Активного і натхненного діяча ІФЛА, Барбару Лізон бібліотечна спільнота світу обрала президентом-електом цього впливового професійного об’єднання; вона стане президентом ІФЛА у 2021 р. Її виступ був присвячений самовизначенню членів професії, зокрема у перспективі ІФЛА.

Луганська  обласна універсальна наукова  бібліотека представила «Маннергейм» ментальний: перформанс на колесах від бібліотекарів. (Модераторка: Світлана Моісєєва, директорка Луганської ОУНБ, членкиня Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація).

Філософські міркування навколо відповідей: ким ми (бібліотекарі) давно вже не є, ким ми ледь не стали і ким нам бути. Дивергенція бібліотеки і світу почалася ще вчора. Але чи побачимо її ми? Чи можуть бібліотеки бути прикладом у процесі дивергенції нації і чи здатні бібліотекарі тримати оборону в інформаційній війні?

На завершення другого дня форуму відбулася Печа-куча «Бібліотекар: вийти за межі». Дистанційні послуги бібліотек в умовах карантину. (Модераторка: Тетяна Богуш, зав. науково-методичного відділу Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого, членкиня Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація).

Представники різних українських бібліотек поділилися досвідом креативних дистанційних послуг, їх створенням, труднощами та досягненнями. Адже епідемія коронавірусу поставила бібліотеки України у ситуацію необхідності швидкого реагування і розвитку онлайнових сервісів. Це стало для бібліотечних закладів випробовуванням на життєздатність і стійкість, а для кожного бібліотечного фахівця ‒ на затребуваність та професіоналізм. Бібліотеки всього світу оперативно й активно заявили про себе в онлайн-середовищі; українські книгозбірні також не пасли задніх. Розробка нових сервісів та переведення низки існуючих в онлайновий режим буде і надалі залишатися актуальним завданням.

(За матеріалами програми  ХІ Львівського міжнародного бібліотечного форуму).

Немає коментарів:

Дописати коментар