вівторок, 25 квітня 2023 р.

Вебінар "Віртуальна виставка літератури: ефективний інструмент промоції фонду"

 

   25 квітня 2023 року у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки головний методист науково-методичного відділу Тетяна Грицюк провела вебінар на тему: "Віртуальна виставка літератури: ефективний інструмент промоції фонду".

З початком третього тисячоліття у всі, без виключення, сфери світової цивілізації в тому числі бібліотечно-інформаційної, увійшов термін «віртуальність».  З розвитком інформаційних технологій у бібліотеках виникли нові можливості у сфері обслуговування читачів. Нове для бібліотекарів веб-середовище надає бібліотекам можливість працювати у новому форматі, популяризувати власний фонд перед великою кількістю потенційних користувачів, надавати послуги в режимі онлайн. І якщо раніше читач звертався до бібліотеки за книгою, відтепер бібліотека звертається до користувача зі своїми новими віртуальними інтелектуальними послугами та продуктами, що поєднують сучасні технології з традиційними формами обслуговування: пошук в електронних каталогах бібліотек, віртуальне довідково-бібліографічне обслуговування, віртуальні виставки.

Виставкова діяльність бібліотек була і залишається важливою складовою бібліотечного обслуговування. Адже вона займає провідне місце у структурі бібліотечно-інформаційної діяльності. Саме виставка є засобом розкриття інформаційних ресурсів сучасної бібліотеки, її візитною карткою.

Можна з упевненістю сказати, що віртуальні виставки дозволяють розкрити фонди бібліотеки широкому колу читачів та розв’язати низку проблем, які неможливо вирішити традиційними методами. Серед них:

        можливість дистанційного перегляду виставки у будь-який час без відвідування бібліотеки;

        необмеженість терміну експонування документів;

        представлення документів у потрібній кількості назв;

        розкриття змісту представлених на виставці документів за допомогою анотацій;

        представлення документів, які відсутні у фондах бібліотеки, але мають важливе значення для розкриття теми;

        можливість перегляду змісту окремих документів, зокрема, збірників наукових праць та ілюстрацій з використанням можливостей комп’ютерної техніки.


Немає коментарів:

Дописати коментар