понеділок, 17 квітня 2023 р.

Онлайновий тренінг для координаторів бібліотек-Хабів цифрової освіти Волинської області

 

З 10 по 14 квітня 2023 року відбулося навчання першої групи координаторів Хабів цифрової освіти Волинської області в межах проєкту «Розвиток спроможності бібліотек-Хабів цифрової освіти», який реалізується ВГО Українська бібліотечна асоціація спільно з проєктом «Цифрові, інклюзивні, доступні: підтримка цифровізації державних послуг в Україні» (Проєкт підтримки Дія), що впроваджується Програмою розвитку ООН в Україні за підтримки Швеції у 2021-2023 рр.

Учасників онлайнового тренінгу привітали Ярослава Сошинська, кандидат історичних наук, доцент, виконавча директорка ВГО Українська бібліотечна асоціація та Світлана Моісєєва, директорка Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки, віцепрезидентка ВГО Українська бібліотечна асоціація та консультантка на п’ять днів навчання бібліотечних працівників.  Також з вітальним словом до учасників навчання звернулася  заступниця директорки з інформаційних технологій Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Наталія Рибачук.

У перший день навчання відбулося знайомство учасників занять з тренерами – Наталією Харчук, завідувачкою науково-методичного відділу  та Софією Ворожейкіною, завідувачкою відділу автоматизації та комп’ютерних бібліотечних технологій Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки.

Протягом п’яти днів бібліотечні працівники з 14 книгозбірень області знайомилися з загальною інформацією про проєкт, розглянули питання – з чого почати створення Хаба цифрової освіти та нормативні документи, в яких регламентується напрям роботи – цифрова освіта, визначали перелік основних та додаткових послуг Хаба цифрової освіти у бібліотеці, зокрема: навчальних, консультативних, інформаційних, довідкових, послуг доступу та створення цифрового контенту. На прикладах з досвіду діючих у бібліотеках Хабів було проілюстровано переваги та особливості надання найпопулярніших послуг.

Говорили про загальні підходи до розробки комунікаційної стратегії бібліотеки, плану дій з просування послуг Хаба, проведення інформаційних, рекламних та промоційних кампаній. Подано рекомендації щодо ефективних відносин з журналістами та підготовки спеціальних повідомлень (прес-анонс, прес-реліз, пост-реліз та ін.), комунікації з цільовими аудиторіями у соціальних мережах.

Розглянуто профіль компетентностей бібліотекаря-менеджера цифрової освіти, що окреслює обсяг знань, умінь і навичок, необхідних працівникам бібліотеки для надання користувачам усього спектру послуг цифрової освіти та використання інформаційних технологій для виконання професійних обов’язків.

Учасники занять ознайомилися з результатами регіонального дослідження «Бібліотека – Хаб цифрової освіти» та анкетування «Рівець цифрової компетентності бібліотечних працівників» (серед бібліотекарів бібліотек Хабів цифрової освіти), проведений науково-методичним відділом  Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки.

Теоретичний матеріал поєднувався з виконанням практичних  завдань: на основі складу користувачів своєї бібліотеки визначали групи для проведення дослідження та складали опитувальник для однієї з груп. Працювали на цифрових інтерактивних дошках Jamboard та  Padlet, писали прес-релізи. Проходили  навчання на порталі «Дія. Цифрова освіта» – «Цифрограм 1.0 для громадян» та «Цифрограм 2.0 для громадян».

На завершення тренінгу (14 квітня), кожен бажаючий поділився міркуваннями щодо ідеального Хабу цифрової освіти у бібліотеці та своїми враженнями  про навчання, а Світлана Моісєєва, яка була присутня під час занять, висловила свої міркування щодо навчального процесу та побажала усім гарних та світлих Великодніх свят.

Онлайнові тренінги для координаторів Хабів цифрової освіти Волинської області в межах проєкту «Розвиток спроможності бібліотек-Хабів цифрової освіти» продовжаться в травні та червні 2023 року по мірі формування навчальних груп. 

Немає коментарів:

Дописати коментар