суботу, 22 грудня 2018 р.

Волинськими стежками Еви Фелінської


20 грудня 2018 року з нагоди 225-річного ювілею з дня народження польської письменниці, учасниці польського національного повстання 1830-1831 рр. у Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки відбувся вечір, присвячений цій видатній постаті, пов’язаній із нашим краєм. Вісімнадцятирічною Ева, народжена в Мінській губернії, приїхала до Воютина, аби стати дружиною шляхтича Герарда Фелінського. З 1809 року впродовж півстоліття її життя було пов’язане з Воютином. Народивши з чоловіком 10 дітей, виховала 3 дочок і 3 синів, серед них – Зигмунта Фелінського (1819-1895) канонізованого в наш час  Римо-католицькою церквою як святого. По смерті чоловіка у 1833 році переїхала до Кременця, аби дати дітям гідну освіту. Стала активною учасницею польського повстання 1830-1831 рр. У липні 1838 р. була заарештована російською владою і заслана спершу – в Тобольську губернію, потім – у Саратов. Після повернення з заслання віддалася заняттю літературою. Відійшла у вічність 1859 році у рідному воютинському маєтку.
Під час вечора з розповіді ведучих, працівниць бібліотеки – Ольги Синиці, Олени Курило присутні довідалися про літературний спадок Еви Фелінської, який включає повісті «Герсинія», «Пан депутат», «Спогади…» та інші твори. Доповнили подробицями про життєвий і творчий подвиг письменниці у своїх виступах Валентин Ваколюк, голова товариства імені Еви Фелінської в Луцьку, Олександр Мельник, директор Торчинського народного історичного музею імені Григорія Гуртового, Віталій Марчук, учитель історії Воютинської ЗОШ І-ІІІ ст. А краєзнавець Валентин Люпа проінформував про роботу над книгами Е. Фелінської в бібліотеці Вільнюського університету, звідки привіз електронну копію спогадів для Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки. Документи з життя письменниці на вечорі були прочитані Ольгою Кушнерик. Мовою оригіналу два уривки з спогадів Еви Фелінської зачитала Марія Лавренюк.




Приємною несподіванкою стало прибуття для участі в вечорі лучанки Галини Байчук, яка доводиться родичкою Еві Фелінській по лінії чоловіка Герарда. Хвилююче прозвучав у виконанні Галини Володимирівни уривок написаною нею в наші дні листа до пані Еви - матері великої родини, патріотки і громадянки. Самій пані Галині близькі почуття своєї родички, адже виховує спільно з чоловіком Костянтином, нинішнім головою ГО «Волинська обласна організація учасників бойових дій, АТО, ветеранів військової служби «Захисник», чотирьох доньок.


Немає коментарів:

Дописати коментар