понеділок, 31 травня 2021 р.

Заняття онлайн-школи професійної майстерності «Бібліо-профі»

З 24 по 31 травня 2021 року науково-методичним відділом Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки проведено заняття онлайн-школи професійної майстерності «Бібліо-профі».  Навчання організоване з метою підвищення фахового рівня спеціалістів територіальних громад, які відповідальні за роботу бібліотечних установ та не мають спеціальної бібліотечної освіти, методистів центрів культури та дозвілля, а також бібліотекарів-початківців. До навчання зареєструвалися 28 представників територіальних громад області.

Відкрила перший день навчання директорка Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Людмила Стасюк, яка розповіла про вплив реформи децентралізації на публічні бібліотеки України, в тому числі бібліотеки Волині та побажала усім успіхів у навчанні.

Програма занять включала ознайомлення з основними напрямками бібліотечної діяльності. Зокрема, учасники школи дізналися про мережу публічних бібліотек України та Волині, основні функції та варіанти організації мережі публічних бібліотек в громаді, установчі документи та нормативні-правові акти бібліотеки, планування та звітність, організацію соціокультурної діяльності, про облік, інвентаризацію та списання книжкового фонду, інформаційну та довідково-бібліографічну роботу.   

Заняття школи відбувалися в онлайн-форматі, в закритій групі соціальної мережі Facebook і складалися з 8 модулів. До кожної теми занять готувалися консультації, презентації та відбувалося спілкування в прямому етері провідних спеціалістів Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки –   завідувачки науково-методичного відділу Наталії Харчук, завідувачки інформаційно-бібліографічного відділу Надії Воробей, головного методист Лариси Назарчук, провідного методиста Євгенії Лисюк. Про облік, інвентаризацію та списання бібліотечного фонду розповідали завідувачка відділу комплектування Іванна Пархомчук та завідувачка відділу зберігання основного фонду Лариса Довгай.

Відповіді на питання та обговорення тем відбувалися  за участі директорки Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Людмили Стасюк та заступника директорки з наукової роботи Євгенії Євтушок. Технічна підтримка – Софії Ворожейкіної, завідувачки відділу автоматизації і комп’ютерних бібліотечних технологій.  

Крім того, кожен учасник мав можливість поділитися своїми думками та враженнями на дошці знань «Вивчаємо та впроваджуємо». Також, з метою покращення роботи школи в майбутньому, було запропоновано пройти анкетування.

Під час підбиття підсумків учасники онлайн-школи в прямому етері висловили вдячність організаторам за розгорнуті консультації по важливих темах,  які розкриті в повному обсязі, а також за можливість самостійно опрацьовувати модулі в зручний час без відриву від основної роботи та виявили бажання навчатися в такому форматі в майбутньому.

Учасники занять, які пройшли всі модулі навчання та виконали домашнє практичне завдання, отримали сертифікати. Сподіваємося, що знання отримані під час цього навчання знайдуть своє практичне застосування в бібліотечній діяльності територіальних громад Волині.

Немає коментарів:

Дописати коментар