четвер, 31 грудня 2020 р.

Щодо реорганізації мережі публічних бібліотек

 ВГО Українська бібліотечна асоціація

Відкритий лист районним, міським, селищним та сільським радам

м. Київ, 28 грудня 2020 р.

Щодо реорганізації мережі публічних бібліотек

До Всеукраїнської громадської організації Українська бібліотечна асоціація надходять численні звернення від працівників комунальних закладів культури щодо невизначеності чи порушень при зміні підпорядкування та реорганізації мережі бібліотек у ході реалізації Закону України № 1009-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій», що набрав чинності з 06.12.2020 р., та Постанови Верховної ради України від 17 липня 2020 р. №807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів».

Оскільки реорганізація комунальних закладів культури перебуває у компетенції відповідних органів місцевого самоврядування, звертаємо вашу увагу на те, що реалізація постанови Верховної ради України від 17 липня 2020 р. №807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів» не передбачає ліквідацію чи реорганізацію комунальних закладів, у тому числі філій централізованих бібліотечних систем та Центральних районних бібліотек. А у відповідності до Закону України № 1009-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій» органи місцевого самоврядування сформованих територіальних громад зобов'язані прийняти усі бібліотеки, що перебували у комунальній власності розформованих територіальних громад. У свою чергу, правонаступник районної ради району, ліквідованого Верховною Радою України, після припинення відповідних районних рад як юридичних осіб, але не пізніше 01 липня 2021 року, зобов’язаний передати до комунальної власності територіальних громад окремі об’єкти спільної власності територіальних громад (у т. ч. Районні бібліотеки), які знаходяться на території цих територіальних громад, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, встановлених Бюджетним кодексом України.

У деяких районних радах ліквідованих районів були прийняті рішення про закриття бібліотечних закладів районного рівня та звільнення працівників, що не відповідає чинному законодавству.

З набуттям чинності Закону України № 1009-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій» правонаступник районної ради району, ліквідованого постановою Верховної Ради України №807-ІХ, після припинення відповідних районних рад як юридичних осіб, але не пізніше 1 липня 2021 року, зобов’язаний передати у комунальну власність територіальних громад усі об’єкти спільної власності територіальних громад району, які знаходяться на території цих територіальних громад. Органи місцевого самоврядування територіальної громади приймають вищезгадані заклади до своєї власності та забезпечують організацію мережі публічних бібліотек громади. Рекомендації щодо організації даної мережі викладені на сайтах Міністерства культури та інформаційної політики України та Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого. Ознайомитись з ними також можна у довіднику «Сучасна публічна бібліотека від А до Я», надісланому до ряду утворених ОТГ у 2019 році, або в електронній бібліотеці Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого «Культура України» за посиланням http://elib.nlu.org.ua/object.html?id=11267

При організації мережі публічних бібліотек громади слід дотримуватись Державних соціальних нормативів забезпечення населення публічними бібліотеками, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 06.02.2019 р. № 72. Нагадуємо, що виключення закладу із базової мережі закладів культури, а також ліквідація чи реорганізація бібліотек у відповідності до Закону України «Про культуру» та Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» потребують погодження з Міністерством культури та інформаційної політики України.

Як професійна громадська організація, діяльність якої спрямована на розвиток бібліотечної справи в Україні, звертаємо вашу увагу, що ліквідація, реорганізація бібліотечних закладів має відбуватись в рамках чинного законодавства з дотриманням прав їх працівників. Відповідно до ст.36 Кодексу законів про працю України «зміна підпорядкованості підприємства, установи, організації не припиняє дії трудового договору. У разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників».

Також звертаємо увагу на необхідність збереження кваліфікованих бібліотечних кадрів Центральних районних бібліотеках, які не лише забезпечували успішну роботу свого закладу, але й надавали всебічну методичну допомогу бібліотекам району.

З повагою

Президентка

ВГО Українська бібліотечна асоціація                       Оксана БРУЙ

Джерело: https://cutt.ly/ejtCb1n 

Немає коментарів:

Дописати коментар