понеділок, 14 грудня 2020 р.

Психологічні нюанси бібліотечної роботи

 


Завідувачка науково-методичного відділу Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки Наталія Харчук взяла участь у циклі вебінарів «Психологічні нюанси бібліотечної роботи», які організувала ВГО Українська бібліотечна асоціація. Цикл вебінарів провела Антоніна Льовочкіна, доктор психологічних наук, професор кафедри соціальної роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

9 грудня відбувся вебінар на тему: «Бібліотекарі та користувачі: мистецтво порозумітися». На вебінарі йшла мова про те, що українські бібліотеки трансформуються, переформатовують свої простори, пропонують нові послуги, наприклад, фото і відеостудії, театральні студії, студії дизайну та краси. Але виявляється, не всі наші користувачі готові брати участь у нових бібліотечних активностях: згадують про свій вік і статус, можливо соромляться, почуваються невпевнено, скептично реагують на пропозиції долучитися до підготовки події або взяти участь у фотосесії від молодих та завзятих бібліотекарів і бібліотекарок. Як подолати такі поведінкові бар’єри? Як спонукати користувачів спробувати у бібліотеці щось нове, відійти від стереотипів? Як перетворити користувача зі спостерігача в організатора діяльності?

14 грудня – вебінар «Бібліотекарі на карантині». Пандемія і карантин, робота в режимі онлайн, фізичне та почасти соціальне дистанціювання, тривога за своє здоров’я і здоров’я рідних, абсолютно протилежні думки та поради з різних джерел – це лише незначна частина нових викликів, які ми намагаємося подолати. Незважаючи на оптимістичні роз’яснення сприймати виклики як нові можливості та шукати рішення, що покращать ситуацію, ми відчуваємо страшенну втому від нових умов життя і професійної діяльності. Часом нам здається, що все навколо просто завмерло. Або це ми завмерли у стрімкому потоці інформації й втратили орієнтири? Ми не отримуємо відгуків користувачів, не бачимо результатів нашої виснажливої роботи, не маємо підтримки від колег і керівництва. Під час вебінару йшла мова як налагодити професійне та особисте життя в нових умовах.

Немає коментарів:

Дописати коментар