неділю, 24 травня 2020 р.

Діяльність Піар-клубу бібліотек ОТГ Волині


Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки уже три роки поспіль є активним учасником міжнародного проєкту ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», який упроваджує Асоціація міст України спільно з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку. В рамках проєкту при бібліотеці створений та успішно працює  Піар-клуб бібліотек ОТГ Волині. Його основна мета – інформувати громадян про особливості місцевого самоврядування, налагоджувати співпрацю з владою, розробляти дієві підходи в залученні активних громадян до розвитку громад та ухвалення рішень на місцях. 
Бібліотечні працівники області активно долучилися до діяльності піар-клубу. В даний час в соціальній мережі Facebook спільнота Піар-клубу бібліотек ОТГ Волині нараховує 243 учасники. Найактивніші з них: Оксана Мельничук (завідувачка бібліотеки для дорослих Торчинської селищної ради), Оксана Глушко (завідувачка бібліотеки с. Княгининок КЗ «Центр культури, дозвілля та спорту» Княгининівської сільської ради), Ольга Балецька (завідувачка бібліотеки с.Облапи-філії ПШБ Дубівської сільської ради), Валентина Полінчук (директор Забродівської публічної бібліотеки), Юлія Мисливець (спеціаліст І категорії гуманітарного відділу Прилісненської сільської ради), Наталія Вашерук (директор КЗ «Центр КДСТ» Головненської селищної ради), Оксана Патер (директор Павлівської публічної бібліотеки), Лілія Захарчук (завідувачка бібліотеки с. Березолуки КЗ «Копачівської публічної бібліотеки»), Валентина Мельничук (директор Голобської публічної бібліотеки), Микола Солодуха (методист Любомльської публічної бібліотеки) та інші. Матеріали, які публікують та поширюють бібліотеки ОТГ,  допомагають населенню краще зрозуміти діяльність органів місцевого самоврядування, а також зміни, які відбуваються в громадах. Діяльність Піар-клубу бібліотек ОТГ Волині – це конкретний приклад практичної участі бібліотек в розвитку громад.
Довідкова інформація. Протягом 2019 року на Волині нараховувалася 51 об’єднана територіальна громада, в яких функціонувало 279 публічних бібліотек.  В рамках кожної ОТГ бібліотечні заклади  обрали різноманітні варіанти організації мережі бібліотек. Так, на базі 18 ОТГ (Зарічанська,  Устилузька, Литовежська, Жидичинська, Голобська, Колодяжненська, Люблинецька, Поворська, Липинська, Любешівська, Любомльська, Прилісненська, Колківська, Заболоттівська, Забродівська, Копачівська,  Сереховичівська, Гуто-Боровеньська) створені публічні бібліотеки з філіями. 36  бібліотечних установ ввійшли на правах структурного підрозділу до 7 культурно-дозвіллєвих центрів – у Зимненській, Іваничівській,   Княгининівській, Вишнівській, Головненській, Рівненській, Смідинській ОТГ. Об’єднання публічних і шкільних бібліотек відбулося в Дубівській, Заборольській, Велицькій ОТГ.

Немає коментарів:

Дописати коментар