вівторок, 5 травня 2020 р.

Готуємося до виходу з карантину


Бібліотеки та працівники бібліотек відіграють життєво важливу роль під час пандемії та після неї. І звичайно здоров’я бібліотечних працівників та громадян, які обслуговують бібліотеки, має надзвичайно важливе значення. Враховуючи досвід зарубіжних колег,  подаємо деякі поради щодо відновлення роботи бібліотек після карантину.
 «Безпека бібліотек важлива як для працівників, так і для гостей. Але під час нинішньої пандемії COVID-19 на запитання, як це зробити, особливо коли мова йде про матеріали та поверхні, є складні відповіді» – такі слова можна прочитати на сайті Журнал Американських бібліотек в публікації під назвою «Як санітизувати колекції в пандемію» (Консерватори визначають таємниці поводження з матеріалами під час COVID-19) від 27 березня 2020 р. Детальна інформація на сайті: https://americanlibrariesmagazine.org/blogs/the-scoop/how-to-sanitize-collections-covid-19/.
У січневому дослідженні  «Journal of Hospital Infection» було повідомлено, що коронавіруси, подібні до SARS-CoV-2, відповідального за COVID-19, можуть зберігатися на деяких неживих поверхнях  (таких як метал, скло та пластик) протягом дев’яти днів і на папері протягом чотирьох-п’яти днів. Детальна інформація: https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext.
Еван Найт, спеціаліст із збереження в Комітеті комісій з питань бібліотеки штату Массачусетс пише: «Ця пандемія є унікальною ситуацією для більшості консерваторів, тому ми не знаємо багато про дезінфекцію в цілому, а саме про цей вірус. Ми вважаємо, що профілактика або профілактичні заходи найкращі». Отже, найпростіший, безпечний і найдешевший дезінфікуючий засіб – час.
Флетчер Дюрант, директор з питань охорони та збереження в університеті Флориди, бібліотеки Джорджа А. Смертса, пропонує всім бібліотекам дотримуватися рекомендації ALA від 17 березня для закриття для громадськості. Він говорить: «Ізоляція мінімум на 24 години, а краще 14 днів найкращий дезінфікуючий засіб. Це просто найкраще і найбезпечніше, що ми, як бібліотекарі, можемо зробити в цей час».
Також рекомендуємо ознайомитися із матеріалами сайту IFLA «COVID-19 та глобальне бібліотечне поле». Зокрема, такими розділами: «Підготовка до повторного відкриття», «Бути в безпеці вдома і на роботі», «Поводження з матеріалами». В цих публікаціях пропонується міжнародний досвід. Детальна інформація на сайті IFLA:https://www.ifla.org/covid-19-and-libraries.
Рекомендуємо бібліотечним працівникам ознайомитися в публікацією від 1 травня 2020 р. «Рекомендації Німецької бібліотечної асоціації щодо безпечного відновлення роботи бібліотек» на сайті УБА. Там сказано про необхідне суворе виконання заходів з дотримання гігієнічних норм, обмеження контактів, обмеження доступу й відповідно обмеження надання послуг.  «Запропонований нижче перелік заходів є пропозицією Асоціації, а кінцеве рішення приймається керівництвом бібліотеки самостійно, відповідно до розуміння, місцевих вимог та потреб користувачів». Зокрема подано перелік заходів з таких важливих напрямків:
1. Гігієнічні заходи для працівників та користувачів.
2. Обмеження контактів.
3. Обмеження пропозицій послуг.
4. Робота працівників.
5. Спеціальні вимоги.
6. Спілкування з громадськістю.
На блозі Методична служба публічних бібліотек Києва від 28 березня розміщена публікація «Бібліотечний фонд в період пандемії». В ній йдеться про те, що бібліотекарям слід бути обережними при використанні очисних розчинників на книгах та інших потенційно тендітних бібліотечних матеріалах у розділі «Як не зіпсувати книжку при дезінфекції». Детальна інформація на блозі: http://olga-methodlibkyiv.blogspot.com/.
Також, пропонуємо Вашій увазі рекомендації Національної бібліотеки Польщі щодо організації роботи після скасування заборони на бібліотечну діяльність. Детальніше на сайті бібліотеки: https://www.bn.org.pl/w-bibliotece/3961-rekomendacje-biblioteki-narodowej-dla-bibliotek-po-zniesieniu-zakazu-prowadzenia-dzialalnosci-bibliotecznej.html.
Отже, шановні бібліотекарі, будь ласка, зверніть увагу на важливі аспекти нашої роботи після пандемії,  адже бібліотеки мають залишатися безпечним місцем і для користувачів, і для бібліотекарів.


Немає коментарів:

Дописати коментар