середу, 20 травня 2020 р.

Публічні бібліотеки Волині під час карантину (з досвіду роботи бібліотечних установ області)

В зв’язку з епідемію COVID-19, карантинними заходами та закриттям бібліотек для відвідувачів, книгозбірні Волині перейшли на нові формати діяльності. Онлайн-ресурси та послуги на своїх сайтах, блогах та сторінках в соцмережах запропонували користувачам публічні бібліотеки області.
Отже, що ж цікавого пропонують своїм відвідувачам бібліотеки Волині онлайн. Розпочнемо із бібліотечних сайтів та блогів.
Ківерцівська центральна районна бібліотека пропонує досить цікавий та змістовний матеріал краєзнавчої тематики: презентує відеопроєкт «Пам’ятаємо. Шануємо. Переможемо», присвячений учасникам бойових дій Другої світової війни, жителям м. Ківерці; представляє відеоматеріали про визначні місця та визначних людей району, запрошуючи до відеомандрівки «Мандруємо Ківерцівщиною». Також на сайті бібліотеки розміщені матеріал про книги земляків, які є у фонді бібліотеки. Досить корисною є інформація про поповнення архіву газет «Вільним шляхом» («Ленінським шляхом») за період 1946-2018 роки. Зараз бібліотекарі  займаються розписуванням цих газет, пропонують подивитися якими були деякі вулиці та будівлі міста, та запрошують своїх користувачів переглянути ці газети після карантину.
Ковельська центральна районна бібліотека  рекомендує своїм читачам залишатися вдома та пропонує підбірки книг, які допоможуть цікаво провести час, допоки діють запроваджені обмеження («Що читати під час карантину: 5 книг, які дозволять відпочити від реальності», «Великдень вдома: рекомендації на час карантину», «Зберігаємо спокій та читаємо онлайн!»). Розповідає про онлайн-проєкт «Літкур’єр: читання уголос» від BookForum (літературні читаннях з найвідомішими українськими авторами та авторками), запрошує користувачів бібліотеки до перегляду віртуальної виставки «Той квітень не забудеться ніколи» (до Дня Чорнобильської трагедії). На сайті бібліотеки розміщується інформація про пам’ятні дати історії та ювілейні дати письменників. Так, до Міжнародного дня пам’яток і визначних місць або Дня всесвітньої спадщини розповідає про пам’ятки Ковельщини: місця, пов’язані з митцями слова.
  Маневицька центральна районна бібліотека пропонує добірки літератури на теми: «Світле свято Воскресіння», «Чорнобиль не має минулого часу», до 75-річчя Перемоги над нацизмом, до 100-річчя від дня народження Дмитра Білоуса, а також нові надходження та віртуальні виставки.
Центральна районна бібліотека міста Рожище презентує книжкові виставки  «Буремний дух розстріляного відродження» (до День пам'яті жертв політичних репресій), «Разом з книгою по Європі» (до Дня Європи), «В боях відстояли Вітчизну свою» (до Дня пам'яті і примирення та 75-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні), з якими читачі бібліотеки зможуть ознайомитися більш детально після закінчення карантину. Також пропонує розширити знання про Європу і країни, що входять до складу ЄС, відповівши на запитання вікторини «Відкрий для себе Європу». Краєзнавча тематика представлена матеріалами про місцевого краєзнавця Леоніда Леонідовича Козярчука, який є автором  книги «Сторінки історії містечка Рожище». Також, варто зазначити, що провівши роботу із читацькими формулярами, працівники відділу обслуговування центральної районної бібліотеки визначили найкращих читачів 2019 року та опублікували десятку найактивніших.
Ратнівська центральна районна бібліотека запрошує до участі «Наш флешмоб #ЗалишайсяДомаЧитай» та публікує його світлини.
Центральна міська бібліотека Нововолинської ЦБС закликає читачів залишатися вдома та пропонує рубрику «Книжковий четвер із Ксенією Жабровець».
В умовах карантину Любитівська сільська бібліотека (Ковельський р-н) пропонує здійснити віртуальну подорож «Чорнобиль – чорна рана моєї землі», в якій кожен охочий зможе за власним вибором почитати й переглянути чимало книг та фільмів  про Чорнобиль, Прип’ять та аварію на АЕС, а також презентує віртуальну виставку «Мати – її величність! В її обіймах – вічність…» та віртуальну виставку-конкурс «Світле свято Великодня». До Всесвітнього дня книги та авторського права  в бібліотеці створено виставку нещодавно подарованих книг «Дари безцінні – книги», де представлена найрізноманітніша література на будь-який читацький смак. На блозі своїм користувачам бібліотека радить: «Наша порада: запасіться терпінням, у вільний час візьміть кілька цікавих, добрих, позитивних книг для себе та дітей і читайте для власного задоволення чи саморозвитку». І як приклад бібліотека рекомендує виставки різножанрової літератури для дітей та дорослих, а також добірку добрих книжок, наповнених гумором та позитивом «Без добрих книг душа черствіє», які можна легко знайти і прочитати в онлайн режимі на сайтах, які пропонуються в списку посилань.
Прилісненська центральна бібліотека (Маневицький р-н) на своїму блозі  розмістила публікацію до Дня Перемоги (про події Великої Вітчизняної війни на Волині, зокрема про воєнні події на території села, а також світлини односельчан періоду війни).
Пульмівська бібліотека-філія (Шацький р-н) для любителів активного проведення дозвілля і пригод пропонує прогулянку сторінками книг.
Бібліотечна спільнота Волині масово перейшла в соціальні мережі. Однією із перших для своїх відвідувачів в соціальній мережі Facebook заходи онлайн запропонували бібліотеки  КЗ «Луцька міська централізована бібліотечна система». Бібліотеки ЦБС представили різноманітність заходів, серед яких можна відмітити такі: відео-презентації книг, онлайн-читання поезії «Той квітень не забудеться ніколи», онлайн-огляд періодичних видань,  онлайн рекомендації прочитаних книг, відеомандрівка про одну з країн – учасниць Європейського Союзу – Грецію (бібліотека-філія №3 для дорослих ), «Селфі з улюбленою книгою: я прочитав і тобі раджу», онлайн-подорожі містом Луцьком (бібліотека-філія №10).
Бібліотека-філія №10 об’єднала талановитих людей, які пишуть поезію, прозу, драматургію та діляться нею з іншими. Протягом двох тижнів, з 1 по 15 травня, проводилися літературні онлайн-читання в рамках дії клубу літературних презентацій «Вперше». Літературні твори читали Ольга Трохачьова, Михайло Укран, Олександр Горбачевський (Сашко Добрий), Ольга Антош, Юрій Дмитрук, Ксенія Вдячна, Ірина Шабала, Ліна Котлак, Дарина Кухарук та Наталка Максимчук.
Бібліотека-філія с. Дачне Луцької міської ЦБС демонструє відео майстер-класу «Привітальна листівка для матусі, зроблена своїми руками». Читачі бібліотеки-філії № 9 декламують весняний віночок привітань «Серце мами завжди з нами» (до Дня матері). Бібліотекарями центральної міської бібліотеки для дітей міста Луцька створений інтерактивний плакат-гра «Літературний квиток в Європу». За основу взято мапу, на якій зображено найпопулярніші дитячі книги у кожній країні Європи.
Бібліотека с. Веселе Торчинської ОТГ також демонструє цікаві майстер-класи: «Диво писанкове»,  «Червоний мак – символ пам'яті» (до 75-ї річниці Перемоги над нацизмом та до Дня пам'яті і примирення), «Ніхто з людей не любить так, як мати. Ніхто не пробачає, як вона» (виготовлення квітів до Дня матері).
Це тільки невелика частина того, що пропонують своїм користувачам  волинські бібліотеки. Методисти Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки продовжують моніторити віртуальні ресурси публічних бібліотек області (сайти, блоги, сторінки в соцмережах) та надалі будуть ділитися цікавими доробками колег.

Немає коментарів:

Дописати коментар