понеділок, 11 січня 2021 р.

До 150-річчя від дня народження Агатангела Кримського

 

      Все жертвую для тебе, краю мій ! : метод.-бібліогр. матеріали / Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки; уклад.: Л. М. Назарчук, А. А. Понагайба. – Луцьк, 2021. – 24 с. 

    15 січня 2021 році виповнюється 150 років від дня народження Агатангела Кримського, українського історика, славіста і сходознавця, письменника та перекладача, одного з фундаторів першої української Академії наук. Агатангел Кримський відомий як один із найвизначніших світових дослідників сходу. Його ім’я було затверджене XVI сесією Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО в перелікові видатних діячів світу. Проте унікальним є той факт, що не маючи й краплини української крові, вчений беззастережно віддав своє життя за Українську національну ідею, за відродження вітчизняної науки та культури. За тоталітарних часів ім’я А.Кримського переважно замовчувалося, оскільки його геній не вкладався в прокрустове ложе сатанинської ідеології тодішнього режиму. Нині часи нібито змінилися, однак український вчений світового рівня фактично до нас так і не наблизився. Вочевидь, архіви досі зберігають його неопубліковані рукописи, і численні праці потребують перевидання і новітнього прочитання. Відтак багатющий унікальний спадок Агатангела Кримського не став невід’ємною частиною нашого культурного мейнстріму.

     На відзначення 150-річчя від дня народження Агатангела Кримського відомого поліглота і сходознавця – пропонуємо вашій увазі методико-бібліографічні матеріали «Все жертвую для тебе, краю мій !», які включають сценарій літературного вечора «Агатангел Кримський – чужинець, який став українцем» та план книжкової виставки «Агатангел Кримський – феномен у європейській та українській культурі».

Немає коментарів:

Дописати коментар