середу, 28 жовтня 2020 р.

Онлайн-семінар "Інформаційні ресурси, продукти і послуги: питання та використання"

 

Ефективною комплексною формою підвищення професійного рівня  бібліотечних працівників області залишаються семінари, під час яких бібліотечні працівники отримують теоретичні знання і методичні поради з актуальних тем із практичним ознайомленням. 27 жовтня 2020 року в тренінговому центрі Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбувся такий онлайн-семінар на тему: «Інформаційні ресурси, продукти і послуги публічних бібліотек: питання та використання». В заході взяли участь 50 бібліотечних працівників централізованих бібліотечних систем та об’єднаних територіальних громад області.

Зі вступним словом до учасників семінару звернулася директор бібліотеки Людмила Стасюк. У своєму виступі вона зупинилася на реорганізації базової мережі бібліотек Волині та завданнях  бібліотек щодо реалізації прав населення на обслуговування книгою в умовах ОТГ. Розмову продовжив Валерій Дмитрук  – заступник начальника управління – начальник відділу регіональної політики та фінансового забезпечення управління культури, з питань релігії та національностей Волинської обласної державної адміністрації, який зосередив увагу на дотриманні державних соціальних нормативів при обранні моделей функціонування бібліотек в ОТГ. 

Про організацію та використання електронних інформаційних ресурсів в бібліотеці розповіла заступник директора з питань інформатизації Наталія Рибачук. Вона проаналізувала ведення та наповнення бібліотечних сайтів та блогів, активізацію  книгозбірень області в  соціальних мережах в період карантину.
Завідувачка відділу автоматизації і комп’ютерних технологій Софія Ворожейкіна ознайомила бібліотекарів з сучасними електронними сервісами, які можуть використовувати у своїй роботі та навчанні бібліотечні працівники.

 «Інформаційні ресурси, продукти і послуги та їх облік в бібліотеці» – з таким питанням виступила завідувачка науково-методичного відділу Наталія Харчук.

Бібліотечних працівників області проінформовано про проведення з 2 по 6 листопада Тижня професійного розвитку «Вивчаємо! Обговорюємо! Впроваджуємо!», під час якого методисти науково-методичного відділу будуть знайомити бібліотекарів із кращим досвідом роботи українських та зарубіжних бібліотек та новинами бібліотечного світу. Також розпочинає роботу щомісячний  методичний онлайн-порадник від Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки за темами: «Все про бібліотечний облік» (листопад), «Планування та звітність в бібліотеці» (грудень). Протягом наступних місяців 2020 року провідні спеціалісти Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки будуть відповідати на запитання бібліотекарів області щодо обліку, планування  та  звітності.

Організатори семінару відповіли на ряд запитань учасників, зокрема було порушене питання обліку онлайн-заходів та відображення їх у бібліотечній статистиці.

Немає коментарів:

Дописати коментар