понеділок, 24 жовтня 2016 р.

Відбувся семінар-тренінг ІТ-спеціалістів

19 жовтня на базі Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки відбувся семінар тренінг завідувачів відділів автоматизації та бібліотекарів з інформаційних технологій   на тему: «Інноваційний шлях публічної бібліотеки до надання електронно-бібліотечних послуг».
Привітали учасників – фахівців, виробнича діяльність яких пов’язана з використанням комп’ютерної техніки, – директор ВДОУНБ імені Олени Пчілки Людмила Стасюк та заступник начальника управління культури облдержадміністрації Віталій Стрільчук. Людмила Стасюк зупинилася на стані комп’ютеризації бібліотек області, наголосила на перевагах у використанні новітніх технологій в тих бібліотеках, які ведуть активну проектну діяльність і проявляють ініціативу. Говорилося про перспективи впровадження і розвитку інформаційних технологій в світлі проектних документів Міністерства культури України.


Заступник директора з питань інформатизації та координатор ТЦ Наталія Рибачук розповідала про основні вимоги до виконання посадових обов'язків ІТ-спеціалістами. Завідувач науково-методичного відділу Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки Лариса Назарчук ознайомила учасників з такою темою, як «Облік роботи з використанням ІТ-технологій відповідно до вимог електронної системи (ЕСМаР)»       

                                
Участь представників обласних бібліотек для дітей та юнацтва дала можливість зосередити увагу на нових послугах з використанням інформаційних технологій в роботі з користувачами цих бібліотек.
Цікавим та дуже корисним для учасників став виступ Герасимлюка В.С. – викладача Волинського державного училища культури і мистецтв імені І.Ф. Стравінського. Він розповів про особливості знімання та монтування відео, показав деякі приклади.
Системний адміністратор компанії Internet Devels – Ігор Петрунів ознайомив учасників з такою складною темою, як адміністрування linux-систем.
Працівники відділу автоматизації і комп´ютерних бібліотечних технологій Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки також виступили на семінарі-тренінгу. Зокрема, Софія Ворожейкіна – завідувач відділу, висвітлила тему «Google Docs: організація спільної роботи. Хмарні технології, їх використання в бібліотечній практиці». Генадій Солов'єнко –  бібліотекар І категорії відділу автоматизації і комп´ютерних бібліотечних технологій Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки розповідав і практично показував як працювати зі смарт-дошкою. Про автоматизовані бібліотечні системи (АІБС) та їх застосування в бібліотеках області розповів Ярослав Матвійчук – бібліотекар ІІ категорії відділу автоматизації і комп´ютерних бібліотечних технологій Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки.

З сучасними засобами інформатизації в роботі ІЦ «Вікно в Америку» ознайомила  Катерина Веремчук– головний  бібліотекар, керівник ІЦ «Вікно в Америку» Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки.
20 жовтня учасники семінару-тренінгу ознайомилися з роботою бібліотеки-філії с. Любитів, зокрема з роботою пункту надання нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернет. 

У Ковельській центральній районній бібліотеці відбувся круглий стіл «Представлення інноваційних бібліотечних послуг у публічних бібліотеках Волині».
     З вступним словом виступив перший заступник голови райдержадміністрації Роман Кульцман. Начальник відділу культури Ковельської райдержадміністрації Тетяна Матяшук доповіла про інноваційний розвиток закладів культури району креативні рішення та форми реалізації творчих ідей. Директор районної централізованої бібліотечної системи, заслужений працівник культури Галина Божик проінформувала про розширення можливостей бібліотеки завдяки застосуванню нових інформаційних технологій. 



Під час круглого столу великий інтерес в учасників семінару-тренінгу викликали питання про використання безкоштовного програмного забезпечення в бібліотеках (з досвіду роботи бібліотек Ковельської  районної ЦБС); організація тренінгів з комп’ютерної грамотності (з досвіду роботи бібліотек Маневицької  районної ЦБС); основні сервіси Веб 2.0 (блоги, PSS, ВіКі, соціальні мережі) та їх застосування (з досвіду роботи бібліотек Ківерцівської районної ЦБС); бібліотека та електронне урядування (з досвіду роботи бібліотек Любомльської районної ЦБС ПШБ); комп'ютерні технології в практичній діяльності керівника (з досвіду роботи бібліотек Луцької районної ЦБС); буктрейлери як сучасна форма реклами книги (з досвіду роботи Рожищенської районної ЦБС).


Всі учасники заходу мали змогу поспілкуватися за «круглим столом», висловили свою думку з приводу покращення якості обслуговування користувачів у своїх бібліотеках, а також визначили напрямки розвитку інформаційних технологій у бібліотечних установах кожної ЦБС.  Відвідали музей-садибу Лесі Українки у селі Колодяжне.








Немає коментарів:

Дописати коментар