середу, 26 жовтня 2022 р.

У Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки відбувся обласний семінар керівників публічних бібліотек територіальних громад

 «Публічні бібліотеки Волині та їх діяльність під час воєнного стану» – під такою назвою у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбувся обласний семінар керівників бібліотек територіальних громад. В роботі семінару взяла участь начальник управління культури, з питань релігій та національностей Волинської обласної державної адміністрації Ольга Чубара. У своєму виступі вона закцентувала увагу на нових викликах для закладів культури області під час воєнного стану та основних завданнях, що постають перед публічними бібліотеками Волинського регіону. Ольга Чубара в ході семінару дала вичерпні відповіді на запитання керівників бібліотек щодо організації фінансової діяльності установ під час війни.

Відкрила та модерувала семінар т. в. о. директора обласної книгозбірні Наталія Граніч. Темою її виступу стала волонтерська діяльність публічних бібліотек Волині.

Важливим завданням для установ в сучасних умовах є актуалізація бібліотечних фондів. Про порядок вилучення та списання документів та практику Волинської ДОУНБ ім. Олени Пчілки з цього питання озвучила заступник директора з наукової роботи Євгенія Євтушок, наголосивши на дотриманні Рекомендації Міністерства культури та інформаційної політики України щодо актуалізації бібліотечних фондів у зв'язку зі збройною агресією російської федерації проти України.

Заступник директора з питань інформатизації Наталія Рибачук проаналізувала сучасний стан вебресурсів бібліотек Волині (бібліотечні сайти, блоги, сторінки в соцмережах), вказавши на недоліки їх ведення та важливість наповнення якісним контентом.

Наталія Харчук, завідувачка науково-методичного відділу, розглянула діяльність бібліотек Волині за результатами І та ІІ етапів Всеукраїнського дослідження «Публічні бібліотеки України в умовах російської збройної агресії». Про комунікативні можливості бібліотек в роботі з молоддю у воєнний час розповіла завідувачка науково-методичного відділу Волинської обласної бібліотеки для юнацтва Зоя Корчинська.

Другий блок семінару був присвячений обміну досвідом роботи бібліотек області «Бібліотеки Волині у вихорі війни: працюємо з вірою у перемогу». Таким досвідом з колегами поділилися: Оксана Кардаш – завідувачка відділу дитячого та сімейного читання Волинської обласної бібліотеки для дітей; Марія Назаревич – директор КЗ «Луцька міська ЦБС»; Аліна Регешук – в. о. директора  Нововолинської централізованої бібліотечної системи; Мелітина Поліщук – методист публічної бібліотеки Локачинської селищної ради; Галина Бакош – головний спеціаліст гуманітарного відділу Городищенсьої сільської ради; Валентина Балецька – директор публічно-шкільної бібліотеки Дубівської сільської ради.

  


Станом на 1 січня 2022 року у Волинській області налічується 513 публічних бібліотек, які виконують функції інформаційно-культурних центрів громад. Від моменту повномасштабного вторгнення російської федерації 24 лютого 2022 року функції публічних бібліотек трансформувалися відповідно до воєнного стану. Бібліотеки допомагають українським воїнам наближати перемогу, а цивільному населенню – вистояти у цій боротьбі.


Працівники та користувачі книгозбірень плетуть маскувальні сітки, формують продуктові набори, організовують флешмоби, різноманітні заходи на підтримку українських воїнів. Книгозбірні проводять активну роботу з громадянами, що мають статус внутрішньо переміщених осіб.


Немає коментарів:

Дописати коментар