понеділок, 11 березня 2013 р.


«Тарас Шевченко і Волинь».



Напередодні відзначення 199-річниці від дня народження Тараса Григоровича Шевченка у Волинській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбулася презентація нової книги Володимира Євтуховича Рожка «Тарас Шевченко і Волинь», яка підготовлена та проведена головним методистом науково-методичного відділу Кушнерик О.О. На відзначення 200-літнього ювілею відомого письменника, шляхи якого були пов’язані з Волинню, працівниками науково-методичного відділу були підготовлені методико-бібліографічні матеріали «Тарас Шевченко і Волинь», які включають сценарій літературного вечора «Наближення до таємниці Шевченка» та план книжкової виставки «Кетяги калини у вінок Великому пророку».
Ім’я Володимира Рожка відоме широкому колу читачів. В творчому й науковому доробку Володимира Євтуховича понад три десятки книг, близько двох тисяч публікацій з історії рідної землі, української церкви, спогади, новели, нариси, поезії. Презентації книг Володимира Рожка «Українське православне церковне мистецтво Волині (ІХ – ХХст.)», «Духовні православні освітні заклади Волині Х-ХХст.» та «Чудотворні ікони Волині і Полісся» відбувалися в стінах нашої книгозбірні раніше. Його творчому доробку присвячений біобібліографічний покажчик «Ходіть, поки маєте світло…» підготовлений нашою книгозбірнею спільно з Рівненською державною обласною бібліотекою у 2008 році.
Володимир Рожко дійсний член Інституту дослідів Волині у Вінніпезі, Канада, його представник в Україні, учасник дисидентського руху на Волині 60-80-х років ХХст. Ім’я пана Володимира особливо відоме в США, Великобританії, Австралії, Південній Америці, Канаді. Його наукові праці є в книгозбірнях багатьох країн, та навіть занесені в каталоги бібліотеки Конгресу США. Сорок років він працює над створенням і розширенням першоджерельної бази Державного архіву Волинської області. Під час своїх наукових подорожей проводить глибокі дослідження в архівах України, Білорусії та інших країн.
«Тарас Шевченко і Волинь» – під такою назвою у видавництві «Волинська обласна друкарня» побачила світ книга Володимира Рожка. Дослідження, яке автор приурочив до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, складається з трьох розділів. У першому розділі книги «Волинь у творчості Тараса  Шевченка» йдеться про відображення Волинського краю у поетичній та прозовій творчості та у малярській спадщині Кобзаря. Наступний розділ видання «Волинські дороги Тараса Шевченка» знайомить нас з шляхами та діяльністю Тараса Григоровича у складі Київської археграфічної комісії. В заключному розділі «У вінок шани Національному Пророкові України» зібрано відомості про вшанування пам’яті Великого Кобзаря на Волині, в Україні та світі. Видання доповнене ксерокопіями цілого ряду архівних документів. В своєму дослідженні Володимир Рожко переконливо, на основі задокументованих фактів, доводить, що Тарас Шевченко перебував на історичній Волині. За словами Володимира Євтуховича, ця праця є і «своєрідним внеском в оборону Шевченкового слова, Шевченкової мови  нашого народу».
На презентації виступили кандидат історичних наук, доцент, Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки – Пришляк В.В., директор книгозбірні – Стасюк Л.А., заступник директора з гуманітарної освіти та виховання Луцького базового медичного коледжу – Лазько А.М., викладач української мови та літератури, методист Волинської Православної Богословської академії – Хоміч М.М. У заході взяли участь студенти Волинської Православної Богословську академію та Луцького базового медичного коледжу.








Немає коментарів:

Дописати коментар