суботу, 2 травня 2020 р.

З досвіду українських та зарубіжних бібліотек


Пропонуємо бібліотечним працівникам області методичні поради, як працювати вдома і при цьому залишатися продуктивними в період епідемії коронавірусу. 

Сьогодні ситуація в світі диктує нам свої правила. Карантин продовжено, але це не означає, що ми не можемо працювати, вчитися, розвиватися. Здійснивши моніторинг основних інтернет-ресурсів щодо діяльності бібліотек в умовах епідемії  COVID-19, пропонуємо досвід зарубіжних та українських бібліотек.
На сайті IFLA опубліковано рекомендації «Основні ресурси для бібліотек у відповідь на пандемію коронавірусу». Зокрема в них йдеться про те, що в умовах, коли бібліотеки закриваються, багато з них стикаються з питаннями: «А як же працювати віддалено?», «Що можуть робити бібліотеки дистанційно?». Було б добре спланувати заздалегідь певні напрями роботи, забезпечити бібліотеки відповідними рекомендаціями для ефективної та безпечної роботи з дому. Однак, ніхто не був готовий до такого розгортання подій. Рекомендації, що надає  IFLA не є вичерпними, однак вони регулярно оновлюються. 
Детальніше читайте на сайті  IFLA: https://www.ifla.org/covid-19-and-libraries та блозі Національної бібліотеки України ім. Ярослава Мудрого https://oth.nlu.org.ua/?p=3650. 
На сайті УБА, а саме в публікації «Бібліотеки в умовах епідемії COVID-19» від  (24.03.2020) написано: «Непередбачувана ситуація, яка склалася внаслідок  епідемії коронавірусу, поставила бібліотеки України в такі умови, коли необхідно швидко реагувати і розвивати онлайн сервіси. Бібліотечні установи закриті на карантин, читачі не мають можливості прийти в бібліотеку, але від того вони стають не менш важливими та потрібними.
Як діяти бібліотечним фахівцям у такій ситуації, як організувати дистанційну роботу бібліотеки?
Публічні бібліотеки України, в тому числі і бібліотеки Волині, усіма наявними ресурсами намагаються не втратити свого читача в період карантину. Працюючи дистанційно, бібліотечні фахівці наповнюють інформаційний простір власними розробками, рекомендаціями. Бібліотеки таким чином допомагають своїм читачам якісно використати таку велику кількість вільного часу.
На офіційному сайті УБА представлено широкий спектр форм і методів роботи  українських бібліотек в умовах епідемії COVID-19. І сьогодні  ми хочемо онайомити вас з напрацюваннями колег. Навчаючись один від одного, ми розширимо власні  професійні знання і вміння.
Що ж  бібліотеки можуть запропонувати своїм користувачам під час пандемії COVID-19 ? По-перше, підтримувати користувачів та організувати дистанційне обслуговування; поширювати достовірну інформацію як запобігти розповсюдженню коронавірусу COVID-19 та підтримати один одного. Зберігати спокій та читати онлайн з користю для саморозвитку та без ризику зараження. За допомогою онлайн-сервісів та ресурсів підібрати книги для читання, ознайомитись з повнотекстовими виданнями, здобути та перевірити нові знання за допомогою інтерактивних вправ, отримати допомогу віртуальних бібліографів, знайти необхідні матеріали для дистанційного навчання».  Детальніше читайте на сайті УБА: https://ula.org.ua/news/4537-biblioteky-v-umovakh-epidemii-covid-19. 
Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого пропонує скористатися онлайновими інформаційними ресурсами своєї бібліотеки: електронним каталогом, базами даних, електронною бібліотекою «Культура України», віртуальною довідкою та виставками нових надходжень документів. Детальніше читайте на сайті бібліотеки: https://nlu.org.ua/.
  Блог Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого «Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади» радить бібліотекарям та їх користувачам спокійно зайнятись самоосвітою, завершити розпочаті онлайн-курси, або навпаки пройти новий з нуля. І для цього надає перелік ресурсів, якими можна скористатися. Детальніше  за посиланням: https://nlu.org.ua/.
Використовуйте і пропонуйте своїм читачам перелік  онлайн-проєктів і ресурсів,  що допоможуть користувачам відволіктися від  думок про їжу  та екрана телевізора. Про це пише Людмили Лагута на блозі «Публічна бібліотека об’єднаної територіальної громади» від 1 квітня «Карантин 2020 – чим зайнятися (вип. 2)». Детальніше  за посиланням: https://oth.nlu.org.ua/?p=3653. Наступна добірка від 27 квітня  присвячена процесу, що стимулює розумову діяльність, покращує пам’ять, підвищує творчий потенціал, надихає на створення нових проєктів, ідей, зменшується стрес, розвиває розуміння чужих точок зору і т.п., а саме – читанню: «Карантин 2020 – чим зайнятися: публічні бібліотеки пропонують (вип.3)». Детальніше  за посиланнямhttps://oth.nlu.org.ua/?p=3730. 
Національна бібліотека України для дітей надає своїм користувачам інформацію про сайт бібліотеки, блоги та сторінки в соціальних мережах, електронні ресурси, такі як Ключ (краща література юним читачам), електронний каталог, електронна бібліотека, Книжкограй, інтерактивні та інтернет-ресурси, пропонує віртуальну довідку та нагадує про інтернет-безпеку для дітей. Детальніше читайте на сайті: http://www.chl.kiev.ua.
Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського на новому інформаційному сервісі «Електронна вітрина нових надходжень» демонструє електронні виставки книг. Детальніше на сайті: http://www.nbuv.gov.ua/.
Науково-технічна бібліотека ім. Г. І. Денисенка КПІ імені Ігоря Сікорського працює у дистанційному режимі обслуговування користувачів, пропонуючи їм скористатись можливостями електронних ресурсів – базами даних, які можуть знадобитися для навчання та досліджень, що містить посилання на реферативні та повнотекстові бази даних, пошукові системи, веб-портали, репозитарії тощо. Переважна більшість ресурсів, вказаних у переліку, знаходяться у відкритому доступі. Доступ до повних текстів статей ресурсів, що поширюються за передплатою, зокрема, Springer та Wiley, надається лише в мережі КПІ імені Ігоря Сікорського. Бібліотека також пропонує онлайн-подорожі та заняття йогою. Детальніше на сайті бібліотеки: https://www.library.kpi.ua/.
Публічна бібліотека імені Лесі Українки міста Києва ділиться порадами як говорити з дітьми про епідемію та пропонує підбірку посилань на ресурси, що допоможуть з користю провести період карантину. Детальніше на сайті бібліотеки: http://lucl.kiev.ua/.
Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки також працює в онлайн-форматі.  На сайті бібліотеки користувачі можуть скористатися інформаційно-бібліографічними послугами через службу «Віртуальна довідка» та електронним каталогом.  Також бібліотекака пропонує перелік онлайн-сервісів з електронними книгами українською мовою та список онлайн-курсів для підвищення професійного рівня бібліотекарів. Крім того, кожен відділ бібліотеки має свої блоги, де розміщує цікаву інформацію для своїх користувачів. Наприклад, блог відділу міського абонементу «БІБЛІОТЕЧНА ВЕСЕЛКА» пропонує віртуальні книжкові виставки, цікаві матеріали про письменників та їх твори; блог відділу мистецтва «Життя в мистецтві» розповідає про видатних діячів мистецтва та пропонує літературу відповідної тематики. На блозі відділу краєзнавчої роботи «КраєЗнавці» можна побачити перелік краєзнавчих  знаменних і пам’ятних дат на рік та на поточний місяць, краєзнавчі матеріали про відомих людей краю, інформацію про життєвий і творчий шлях волинських письменників та їх твори. Всі ці матеріали поширюються на особисті чи бібліотечні сторінки в соцмережах. Детальніше на сайті бібліотеки: http://ounb.lutsk.ua/.
З досвіду  роботи інших бібліотек України можна запозичити такі форми та методи роботи: поетичний марафон онлайн (читання поезії), літературні читання «Я скажу тобі думку таємну» (Хоролівської ЦРБ Полтавської обл.), «Бібліотечний меридіан» – серія відеобесід про найкращі видання світової літератури (Куяльницька ЦБС Одеської обл.), 70 простих ідей чим зайнятися вдома з дітьми (Дніпровська ЦМБ). Бібліотеки також пропонують публікації фантастичних хронік, нариси з книги місцевого краєзнавця на бібліотечних сторінках в Інтернеті,  мініатюри про людей і події української історії, поради з догляду за рослинами (для членів свого клубу квітникарів і садівників), організовують перегляди та обговорення фільмів, розповідають про книжкові новинки, рекомендують інтерактивні ігри, які розробили самі (Бібліотеки Кам'янського Дніпропетровської обл.).
Коронавірус вносить свої корективи в життя людей по всьому світу. В режимі онлайн бібліотеки оганізовують зустрічі з улюбленими письменниками й поетами, публікують матеріали краєзнавчої тематики, тощо. Стали звичними на бібліотечних стрінках в соцмережах: майстер-класи, вікторини, кросворди, тести різноманітної тематики. Бібліотеки інформують користувачів про заходи в світі мистецтва, поширюють посилання на онлайн-трансляції театрів та музей, які також перейшли в онлайн-формат.
Бібліотеки в невеликих населених пунктах можуть допомогти людям не відчувати себе самотніми. На своїх бібліотечних сайтах та блогах, сторінках в соцмережах радити своїм користувачам не впадати у відчай, бути оптимістами, берегти один одного й піклуватися про себе. Щоб підняти настрій, виставляти у віконних вітринах книги, різнобарвні квіти.
Сьогодні ми можемо спостерігати як бібліотеки масово перейшли у соціальну мережу Facebook. Бібліотечні та особисті сторінки в соцмережі рясніють посиланнями на корисні онлайн-проєкти та ресурси, якими можуть скористатися всі бажаючі, маючи стільки вільного часу.
І підсумовуючи перераховане вище, хочу навести слова Тетяна Богуш, членкині Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація, яка так описує ситуацію, що склалася: «…Коронавірус, що з'явився в Китаї, серйозно вплине на світову економіку та призведе до фінансової кризи….І все це так чи інакше зачепить Україну і не зможе не позначитись на бібліотечній справі. Уже зараз потрібно аналізувати ці виклики та перспективи, продумувати стратегію розвитку бібліотечної справи і кожної окремої бібліотеки після пандемії та економічної кризи. Карантин вивільняє для цього час. Залишайтесь здорові та працюйте на перспективу!»  
Отже, наше завдання сьогодні працювати на перспективу, щоб забезпечити ефективну діяльність наших бібліотек в подібних випадках в майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар