понеділок, 25 липня 2016 р.

У ВДОУНБ імені Олени Пчілки вшанували Модеста Левицького

21 липня 2016 року у актовій залі головної книгозбірні області відбувся тематичний вечір «Модест Левицький – лікар душі та тіла України» присвячений 150 річниці від дня народження Модеста Пилиповича Левицького – письменника, лікаря, громадського діяча, який мешкав у 1894-1998 рр. у Ковелі, у 1927-1932 рр. – у Луцьку. Був приятелем і особистим лікарем родини Косачів і Лесі Українки в період проживання у Ковелі. 1907 року побачила світ у Києві книжка «Оповідання», якій надзвичайно високу оцінку дала Олена Пчілка. Через діяльність в епоху УНР літературна спадщина в часи СРСР замовчувалася.
Працював у міністерстві шляхів сполучення УНР, дбав про розвиток української мови. 1927 року у Луцьк, де за сприяння адвоката Григорія Степури працював лікарем, учителем української гімназії. Навчав дітей грі на бандурі, знайомив їх із постаттю Лесі Українки. Лікував безкоштовно знедолених.
Помер 16 червня 1932 року. 1974 року після зруйнування кладовища його могилу перенесено в с. Гаразджа.
На вечір був запрошений Корсак Іван Феодосійович – заслужений журналіст України, письменник, лауреат багатьох літературних премій. Він – автор роману «Тиха правда Модеста Левицького», який побачив світ у видавництві «Ярославів Вал» у 2009 році. Іван Феодосійович дуже багато зробив для повернення світлого імені Модеста Левицького, закликав всіх присутніх не забувати і шанувати його.
Токарук Лариса Пилипівна – педагог, дослідниця життєвого, творчого шляху Модеста Левицького, упорядник книги «Сяйво душі Модеста Левицького» та «Українська гімназія в Луцьку» поділилася найтеплішими спогадами про Модеста Левицького.  Вона зазначила,  що його ім’я несправедливо було викреслене з історії української літератури. Піднести це ім'я їй допомогли учні, для яких він став ідеалом людини, ідеалом інтелігента, духовного наставника.

Кандидат церковно-історичних наук, почесний професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, вчений релігієзнавець, історик-архівіст Рожко Володимир Євтухович розповів про видання які є у Національному архівному фонді волинської області, що стосуються життя та творчої діяльності Модеста Пилиповича Левицького.
Заслужений вчитель України та громадська діячка Леся Григорівна Ковальчук говорила про педагогічну діяльність великого гуманіста у Луцьку. Вона зазначила, що в педагогічній практиці необхідно брати приклад з цього визначного педагога.
Мишковець Олександр Андрійович – директор гімназії №4 розповів про впровадження в реальність ідеї, щодо спорудження пам¢ятника навпроти школи-гімназії імені Модеста Левицького. Ляснюк Ольга Леонтіївна – голова Волинської організації Національної спілки письменників України закликала присвятити ці дні читанню поезії та прози великого українського письменника. 


 Заступник начальника управління-начальника відділу охорони культурної спадщини управління культури облдержадміністрації Стрільчук Віталій Васильвич ознайомив присутніх з планом заходів, які відбудуться з нагоди 150 річчя від дня народження Модеста Левицького. 
            Ініціаторами та ведучими імпрези були працівники науково-методичного відділу Ольга Синиця та Ірина Снітко, долучилися й представники відділу документів іноземними мовами та відділу краєзнавчої роботи.



Немає коментарів:

Дописати коментар